A kezdetek

Az AquaNatal program felkészíti a kismamákat arra, hogy bízzanak saját erejükben. Ehhez felhasználja a tudatos légzést, különféle mozdulatokat, vizualizációt, pihentető vagy épp játékos gyakorlatokat a vízben. Azáltal hat, hogy rávilágít az anya és a magzat közötti fogékony kapcsolatra, a gravitáció és a lebegés érzésének kettősségére, a mozgás és a légzés összjátékára és az elengedésben rejlő kecsességre. A gyakorlatok segítségével mindez könnyen elsajátítható és bármilyen szülési helyzetben segítségül hívható.

working to have stronger bodies to birth healthy babies

Az AquaNatal bizonyára nagy érdeklődéssel és elmélyedéssel fejlesztett szellemi termék lehetett volna, ha közülünk bárki, aki a 80-as évek elején a programban részt vett, megsejtette volna, hogy hová is nőheti majd ki magát az AquaNatal. Mindazonáltal akkoriban még fogalmunk sem volt róla, hogy a vízi foglalkozásainkból egy napon elismert program válik.

 

Kezdetben csupán annyit tudtunk, hogy a a testi-lelki egészségért végezzük a gyakorlatokat, ugyanakkor jól is érezzük magunkat a vízben, közben pedig szabadon megbeszéljük mindazokat a dolgokat, amelyek hozzásegítik az anyákat , babákat és családokat a lehető legoptimálisabb várandósság, szülés és gyermekágyi időszak megéléséhez.

Ma éppúgy ez a cél vezérel, mint az AquaNatal első napjaiban!

Marina Alzugaray, a természettudományok kisdoktora, diplomás ápoló és független bába, az Amerikai AquaNatal módszer kidolgozója így mesél erről:

Az amerikai AquaNatal program kifejlesztését a vízitornaórákat látogató kismamák, a bábaként szerzett tapasztalataim, illetve a víz, a delfinek és a szülés iránt érzett szeretetem tette lehetővé számomra. Arra vágytam, hogy a delfinekkel úszhassak a tengerben, és ezért kezdtem el várandósoknak vízi gyakorlatokat tanítani. Volt szerencsém egy delfinrajjal találkozni, és úgy találtam, hogy a delfinek mozgása több, mint puszta elevenség: egyszerre erősek és könnyedek. Tudtam, hogy a lehető legtöbb időt kell edzéssel töltenem ahhoz, hogy elég fitt legyek a vízben, amikor legközelebb találkozom a cetekkel.

two mermaids in the open sea

Úszó, táncoktató és bába voltam Santa Barbarában, Kaliforniában. Tudtam, hogy a várandósoknak jót tesz a víz, a hastánc mozdulatai és a jógából ismert nyújtások, légzőgyakorlatok. Találtam egy medencét, és 1985-ben elkezdtem az oktatást.

Vitorlát bontott hát a kismama vízigyakorlatok „hajója”. Hetek, évek múltak el, miközben a várandósoknak tartott vízi gyakorlatok folyamatosan növelték az anyák jó közérzetét, erősítve testtudatosságukat, illetve lehetőséget teremtve számukra arra, hogy egy mélyebb szintű kötődést alakítsanak ki anya és magzat között. Megjegyeztem, hogy mi volt az, ami jól működött az órán és mi volt hasznos a szüléskor, majd e tapasztalataimat összefésülve megalkottam az AquaNatal mozgássort.

Például nagy figyelmet szenteltünk annak, hogy a kilégzéssel „elengedjünk”, ami a kellemetlen érzések kilégzését jelentette. Mély lélegzetet vettünk, a levegőt bent tartottuk egy pillanatra, majd az izmokban felgyülemlő feszültséget és a test más rossz érzéseit elengedtük, minden kilégzéssel ellazulva. A feszültség légzéssel történő oldását minden AquaNatal mozgássor alatt gyakoroltuk. A légzéssel kombinált elengedés képessége megszerzett tudássá vált, amely elmélyítette a kapcsolatunkat önmagunkkal és öngyógyító képességeinkkel. Ez egy természetes képesség, amely rendkívül hasznos a szülés során. A test és lélegzés, az elengedés és relaxálás percről percre való megtapasztalása nagyon hasonlít ahhoz vajúdási helyzethez, amikor az asszonyok egyszerre csak egy kontrakcióra összpontosítanak, válaszolva testük igényeire, amikor az a figyelmüket igényli, majd a könnyebb pillanatokban kilélegeznek és lazítanak. Az ilyen időtlen pillanatokban, csakúgy, mint vajúdás közben,  nem gondolunk a múltra vagy a jövőre. Ezt élményt az AquaNatal-órákon spontán módon megtapasztaltuk a légzésre való összpontosítás eredményeképpen.

1988-ra a heti rendszerességgel tartott óráimon megjelenő asszonyok segítségével lehetővé vált, hogy megalkossam a ma Amerikai AquaNatalnak nevezett programot. Akkoriban még vízi jógának hívtam, a 90-es évek közepétől kezdtem el használni az Amerikai AquaNatal nevet. Az „Aquanatale” szót Európában alkották meg az Aqua, vagyis víz, valamint a natale szóból, amely a szülés körüli időszakra utal. Később hozzátettem az „Amerikai” szót, mert ez volt az a hely, ahol a módszer megszületett.

Marina Alzugary developer of the American Aquanatal Method